מכרזים
"ביסודם של דיני המכרזים עומדים שני עקרונות חשובים, אשר לעתים מגיעים לכדי סתירה: עקרון היעילות הכלכלית שמטרתו להביא את עורך המכרז להתקשרות הטובה והיעילה ביותר ביחס לצרכיו, ועקרון השוויון בין המתמודדים במכרז (המתמודדים בכוח והמתמודדים בפועל).
לא אחת מגיעים עקרונות אלה לכדי קונפליקט, למשל במקרה שבו ההצעה הזולה והאטרקטיבית ביותר מבחינת המזמין, הינה הצעה פגומה שלא עומדת בתנאי המכרז (אשר בדיעבד נראים למזמין פחות מהותיים נוכח המחיר שהוצע). על-פי פסיקת בתי המשפט, "בדרך-כלל, בהתנגשות בין שתי מטרות אלה גובר עקרון השוויון... הקפדה על קיום מכרזים באופן שוויוני והוגן תורמת לאמון הציבור בשיטת המכרזים ולנכונות ליטול בהם חלק. על-כן, לטווח הרחוק, קיום דווקני של עקרונות השוויון וההגינות ייטיב גם עם האינטרס של הרשויות לזכות בהצעות הנוחות ביותר, אף אם – במקרה פרטיקולרי זה או אחר – תיאלץ הרשות לקבל הצעה שאינה מושלמת" (ע"א 6283/94 "מנורה" איזי אהרון בע"מ נ' מדינת ישראל – משרד הבינוי והשיכון, פ"ד נא(1) 21, 27-26 (1995)).
שני העקרונות הללו מלווים את תהליך המכרז מראשיתו ועד סופו, ומשפיעים בבירור על אופן ניסוח וניהול ההליך. לאורם מנוסחים מסמכי המכרז ודרישותיו, לאורם נבדקות ההצעות, בהתאם להם נבחר הזוכה וכן הלאה.
לצד עקרונות אלה חלים בדיני המכרזים כל עקרונות המשפט המינהלי, שאינם אלא צידו האחר של עקרון השוויון: הגינות, חובת תום לב מוגברת, איסור על שקילת שיקולים זרים וחובה לפעול בסבירות, איסור לנהוג בשרירות, חובה להעניק זכות שימוע ועוד.
משרדנו מציע ליווי משפטי מקיף בענייני מכרזים, בניסוח מסמכי מכרז ויעוץ משפטי לוועדות המכרזים של רשויות העורכות מכרזים (רשויות מקומיות, חברות ממשלתיות, מוסדות להשכלה גבוהה ועוד), וכן לגופים מסחריים המגישים הצעות למכרזים, בעת בדיקת תוצאות מכרז, וייצוג בעתירות ובתובענות שעניינן החלטות ועדות מכרזים.
ליווי משפטי זה משכיל לשלב בין ההתמחות במשפט מינהלי ובליטיגציה לבין התמחויות מחלקות המכרז במשפט מסחרי, חוזים ובנקאות.
עורכי דין המתמחים במשפט מנהלי וציבורי
- עו"ד גילי שפר (יופה)
- עו"ד רחל בן ארי (בר רב האי)
- עו"ד שחר הופמן
- עו"ד חלי דנקנר-כהן
- עו"ד רונן שקלרש
- עו"ד ענת לזר
- עו"ד טל רגב
- עו"ד ניבי אטיאס
פרסומים ומאמרים מתחום משפט מנהלי וציבורי - מכרזים
- בית המשפט קבע: לא נפל כל פסול בהחלטה על בחירת "מטיילי פסגות" כזוכה במכרז ההצעות
- בית המשפט- ביטול המכרז שהוציא הטכניון הינו סביר
- טעות במסמכי מכרז שנגרמה מצידו של עורך המכרז - יש לפרש באופן המגן על אינטרס ההסתמכות של המציעים
- זכות העיון במסמכי הצעה זוכה במכרז צריכה להיות רחבה ככל הניתן.
- דרישה בעניין עבר פלילי כתנאי סף במכרז